Svijet

U Turskoj produženo vanredno stanje

U Turskoj produženo vanredno stanje
Foto: Ilustracija | U Turskoj produženo vanredno stanje

ANKARA - Vanredno stanje u Turskoj produženo je za još tri mjeseca, skoro godinu dana nakon što su uvedene zbog pokušaja državnog udara 15. jula prošle godine.

Parlament je prihvatio ranije upućen zahtjev Vlade Turske da produži vanredno stanje uvedeno nakon neuspjelog puča, prenosi Reuters.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binali Jildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri mjeseca počev od srijede, 19. jula.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obilježena godišnjica neuspjelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Od kako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoanovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaju Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu.

Vlada Turske naglašava da je "čistka" neophodna u suprotstavljanju bezbjednosnim izazovima sa kojima se država suočava i u istrebljenju pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD i kog Turska krivi za organizovanje puča, za šta on negira optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije