Svijet

U petak izbor za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN

U petak izbor za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN
U petak izbor za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN

BEOGRAD - U UN će u petak, 8. juna, biti održano glasanje za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN, na kome će se birati između ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i litvanskog ambasadora pri UN Dalijusa Čekulisa.

Iako sam Jeremić očekuje neizvjesnu borbu, u diplomatskim krugovima se priča da je sigurna pobjeda srpskog kandidata, piše "Blic".

Glasanje će početi u 16 časova po našem vremenu i biće tajno. Predstavnici 193 zemlje će na komadu papira zaokružiti ime kandidata kojeg podržavau i papir ubaciti u kutiju, nakon čega će početi prebrojavanje glasova.

Prije samog čina glasanja ni Jeremiću ni Čekulisu neće biti omogućeno da se obrate ambasadorima država članica, a to će moći da učine tek po saopštavanju rezultata.

"Neće uopšte biti lako. Veliki broj zemalja u bilateralnim kontaktima se ne izjašnjava za koga će glasati, pa je teško proceniti konačan ishod. Dok se ne prebroji i poslednji glas ne možemo ništa da tvrdimo", rekao je listu izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

I srpska i litvanska delegacija već neko vrijeme imaju svoje punktove ispred Generalne skupštine UN na kojima se svakodnevno organizuju sastanci sa predstavnicima država članica i lobira za jednu od najprestižnijih diplomatskih funkcija.

Očekuje se da će najviše glasova Jeremić dobiti od zemalja Pokreta nesvrstanih, Afričke unije, južnoameričkih država, Rusije, kao i osam članica EU, među kojima su Italija i Kipar.

List navodi da srpski kandidat od zemalja u regionu može da računa na glasove Crne Gore. Hrvatska i Albanija su na strani Litvanca, dok Makedonija i Slovenija, navodno, još nisu "prelomile".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije