Svijet

U poplavama na jugozapadu Kine poginulo 12 ljudi

U poplavama na jugozapadu Kine poginulo 12 ljudi
Foto: Tanjug/AP | U poplavama na jugozapadu Kine poginulo 12 ljudi

PEKING - Vlasti u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sišuan objavile su da je najmanje 12 ljudi poginulo, a da ih se deset vodi kao nestali nakon obilnih kiša, što je izazvalo ljetne poplave širom zemlje.

Okrug Mianing u Sišuanu u petak i subotu je zahvatilo nevrijeme, a poplave su posebno pogodile gradić Jihai, objavila je lokalna Vlada. Dodali su da su dva vozila upala u rijeku sa autoceste koju su oštetile poplave, te da je na tom području evakuisano 7.705 ljudi.

Područje leži na ravnici u podnožju strmih brežuljaka koji se na kraju uzdižu do Tibetanske visoravni, izvorišta najvećih rijeka u Kini.

U poplavama u Kini od početka juna je poginulo ili nestalo 78 ljudi, uništeno je ili oštećeno više od 100.000 domova, a ekonomski gubici se procjenjuju na više od 25 milijardi juana (oko 3,1 milijardi evra), saopštili su u nedjelju iz Ministarstva za upravljanje u vanrednim situacijama.

Sezonske poplave svake godine pogode veći dio Kine, a vlasti su nastojale ublažiti štetu izgradnjom brana. Najgore poplave u Kini posljednjih godina bile su 1998, kada je poginulo više od 2.000 ljudi, a uništeno gotovo tri miliona domova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije