Svijet

U porastu prijetnje kanadskom premijeru Trudou

U porastu prijetnje kanadskom premijeru Trudou
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | U porastu prijetnje kanadskom premijeru Trudou

OTAVA - Podaci Kanadske kraljevske policije (RCMP) pokazuju da su prijetnje upućene premijeru Džastinu Trudou i njegovom kabinetu u prvoj polovini 2020. u porastu u odnosu na podatke iz 2019. godine, potvrdio je kanadski CTV njuz.

Od januara do jula pokrenuto je oko 130 istraga prouzrokovanih prijetnjama, što je više u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada ih je bilo 100. Tokom cijele 2019. godine ukupno je zabilježeno 215 prijetnji upućenih kanadskom premijeru ili članovima njegovog kabineta.

Ove informacije samo potvrđuju da je ugrožena sigurnost premijera Trudoa, generalnog guvernera Džuli Pajet i ministarke za infrastrukturu Katrin Mek Ken.

Policijska služba u Otavi pokrenula je istragu zločina iz mržnje početkom ove nedjelje, nakon što se pojavio video-snimak na kojem se vidi čovjek kako vrišti na ministarku infrastrukture Katrin Mek Ken.

Kori Huren (46) suočen je sa 22 krivične optužbe, koje se najviše odnose na nošenje četiri vatrena oružja, koja je imao uz sebe kada je u julu pokušao da upadne na posjed Rido Hola, gdje se nalazi rezidencija generalnog guvernera Džuli Pajet i gdje trenutno živi porodica premijera Trudoa. Ni Pajet ni Trudo i njegova porodica nisu bili kod kuće tokom incidenta.

Kori Huren takođe je optužen jer je uputio prijetnju da će "prouzrokovati smrt ili tjelesne povrede" premijeru Dzastinu Trudou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije