Svijet

U udarima američke vojske prošle godine ubijeno 120 civila

U udarima američke vojske prošle godine ubijeno 120 civila
Foto: Ilustracija | U udarima američke vojske prošle godine ubijeno 120 civila
Srna

VAŠINGTON - U vojnim udarima oružanih snaga SAD u Iraku, Siriji, Avganistanu i Somaliji prošle godine poginulo je oko 120 civila a ranjeno 65, saopšteno je danas iz Pentagona.

Prošle sedmice su organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" i grupacija "Ervors" objavile u zajedničkom izvještaju da je samo u napadima izvedenim uz podršku SAD na sirijski grad Raku, prijestonicu "Islamske države", tokom 2017. godine poginulo više od 1.600 civila.

U godišnjem izvještaju Pentagona urađenom na zahtjev Kongresa ukazuje se na znatno smanjenje civilnih žrtava u odnosu na 2017. godinu, kada je stradalo gotovo 800 ljudi, što je djelimično zbog manje operacija protiv militanata u Iraku i Siriji.

Prema podacima u izvještaju, tokom operacija u Avganistanu ubijeno je 76 civila, a u Iraku i Siriji 42, dok su dva lica poginula u Somaliji.

Prema procjenama Pentagona, nijedan civil nije poginuo u Libiji ili Jemenu.

U izvještaju misije UN u Avganistanu (UNAMA) objavljenom u februaru, u operacijama provladinih snaga je tokom prošle godine poginulo 1.185 civila.

Pentagon tvrdi da razlika u procjenama civilnih žrtava između američke vojske i UNAMA nastaje zbog različite metodologije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije