Svijet

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena u Ukrajini

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena u Ukrajini
Foto: Arhiva/Ilustracija | UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena u Ukrajini
Tanjug

ŽENEVA - Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

"Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamjenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više", rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sjednice Savjeta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) Frančeska Boneli upozorila je danas da se može očekivati i do četiri miliona izbjeglih koji traže bezbjednost u drugim zemljama.

Boneli je za RTS rekla da je u ovom trenutku više od 420.000 izbjeglica prešlo granicu, a da je 160.000 interno raseljeno unutar Ukrajine.

"Taj broj se stalno mijenja. Situacija je srceparajuća. Imamo ogromne redove na svim granicama sa svim susjednim zemljama i tu smo da pomognemo vladama da prihvate izbjeglice", rekla je predstavnica UNHCR u Srbiji.

Dodaje da Ukrajinci u susjedne zemlje uglavnom dolaze vozom, automobilima, ali i pješice. Uglavnom su to žene, djeca i stariji.

"Izbjeglice se smještaju u sve moguce objekte - šole, opštinske zgrade, barake. UNHCR je pomogao sa šatorima, obezbijedio humanitarnu pomoć poput ćebadi, hrane i pomažemo u zaštiti", kaže Boneli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije