Svijet

UN: U Generalnoj debati i lično prisustvo svjetskih lidera

UN: U Generalnoj debati i lično prisustvo svjetskih lidera
Foto: Ilustracija/Arhiva | UN: U Generalnoj debati i lično prisustvo svjetskih lidera
Tanjug

NJUJORK - Ujedinjene nacije odlučile su da omoguće svjetskim liderima da lično prisustvuju Generalnoj skupštini svjetske organizacije u septembru ili da se emituju njihovi snimljeni video govori, ako ih ograničenja kovid-19 sprečavaju da putuju.

Predsjednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir, snažni pristalica direktnih kontakata, poručio je u saopštenju koje je danas dostavljeno svim državama članicama da su uloženi značajni napori kako bi se osiguralo da se u sjedištu organizacije neposredno sastanu visoki zvaničnici tokom Generalne debate od 21. do 30. septembra, prenosi AP.

Pandemija kovid-19 prošle godine uticala je da svjetski lideri prvi put u 75-godišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija ne dođu u Njujork na godišnji sastanak, a umjesto toga, unaprijed snimljeni govori zvaničnika emitovani su u sali Generalne skupštine, dok ih je predstavljao po jedan diplomata iz svake zemlje.

Ove godine, kako je danas najavio zamjenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak, u opštoj debati Generalne skupštine planirana je "hibridna postavka" tako što će neki lideri održati svoje govore lično u skupštinskoj sali, a neki će se obratiti video izjavama.

Kako se situacija sa kovid-19 poboljšala u Njujorku, Bozkir je dozvolio da se broj delegata u sali Generalne skupštine poveća sa jednog na dva, a za opštu debatu planirano je prisustvo govornika i još tri delegata, dok će 193 države članice same moći da odrede nivo zastupljenosti na tom sastanku.

"Da bi se osiguralo da svi imaju jednaku priliku da učestvuju na visokom nivou, planirana je opcija za države članice da pošalju unaprijed snimljenu video izjavu, ako delegacije ne mogu da putuju zbog zabrinutosti u vezi s kovid-19", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Generalne skupštine UN.

Sve je veći pritisak nekih zemalja čiji lideri žele da dođu u Njujork i lično prisustvuju sastancima, ali predsjednici, premijeri i monarsi putuju s velikim delegacijama što otvara niz pitanja u vezi s brojem ljudi koji mogu biti smješteni u sjedište UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije