Svijet

UN skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

UN skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga
Foto: Image by 7raysmarketing from Pixabay | UN skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga

Komisija za droge pri Ujedinjenim nacijama izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste "najopasnijih droga", što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi da se ova biljka prepozna kao važan lijek.

Komisija je time ozvaničila preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da kanabis i kanabisova smola budu uklonjeni sa liste klase IV narkotičkih droga, a na kojoj se nalaze destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.

Supstance u klasi IV su zapravo potkategorija klase I, što znači da ne samo da je riječ o "opasnim drogama" nego da se vode kao "posebno štetne i ekstremno ograničenih medicinskih svojstava".

"Ovo su dobre vijesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je refleksija na rastuće tržište medicinskih proizvoda baziranih na kanabisu", rečeno je u saopštenju.

Treba napomenuti da ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatra problematičnom biljkom.

Glasanje obavljeno u srijedu znači kraj klasifikovanju kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će zbog ostanka u klasi I i dalje biti pod određenim ograničenjima.

Potez UN možda neće imati automatske posljedice na način kako svjetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati snagu u jačanju legalnih osnova za prepoznavanje kanabisa kao medicinske biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije