Svijet

Pratite nas na Google news

UNICEF: Više od 800 miliona djece ne može da opere ruke u školi

UNICEF: Više od 800 miliona djece ne može da opere ruke u školi
Foto: pixabay.com/ilustracija | UNICEF: Više od 800 miliona djece ne može da opere ruke u školi
Tanjug

U zajedničkom izvještaju UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da više od 800 miliona djece u svijetu nema uslove da opere ruke u školi.

U smjernicama za nastavak rada škola tokom pandemije virusa korona ističe se da je neophodno uvesti sanitarne i higijenske mjere kako bi se smanjile šanse za širenje zaraze i preporučuje se školama da obezbijede uslove za redovno pranje ruku, izvestio je Reuters.

U izvještaju se upozorava da u 60 odsto zemalja koje su najteže pogođene zarazom virusa korona, škole nemaju osnovne sanitarne uslove, a u tri od četiri škole nedostaju osnovna sredstva za pranje ruku još od početka pandemije, što znači da 818 miliona djece na svijetu u svojim školama nemaju osnovne uslove za pranje ruku.

Od tog broja, 355 miliona mališana u Sjevernoj Africi i u Zapadnoj Aziji nemaju ni vodu, ni sapun.

Više od polovine djece uskraćene za osnovna higijenska sredstva žive u subsaharskoj Africi.

Iako gotovo 70 odsto škola ima pijaću vodu, 584 miliona djece u svijetu nema vodu za piće u svojim školama - ovo se takođe odnosi na subsaharsku Afriku, posebno na Etiopiju, Nigeriju i DR Kongo - dok približno 350 miliona mališana nema nikakve sanitarne uslove u svojim školama, navodi se u izvještaju.

"U fokusu državnih strategija za normalizaciju nastave u školama širom svijeta mora biti bezbjednost djece u vrijeme pandemije virusa korona. Zato su SZO i UNICEF pokrenuli globalnu akciju ‘Svi na pranje ruku’, sa ciljem da se poveća nivo higijene tokom ove opake globalne zaraze", rekao je Tedros Adanom, generalni direktor SZO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije