Svijet

Učenica pred sudom zbog laži da ju je direktor škole udario zbog hidžaba

Učenica pred sudom zbog laži da ju je direktor škole udario zbog hidžaba
Foto: Pexels/Ilustracija | Učenica pred sudom zbog laži da je dirktor škole udario zbog hidžaba

PARIZ - Francuski premijer Gabrijel Atal danas je saopštio da će država tužiti maloljetnicu zbog lažne optužbe da ju je direktor škole udario tokom rasprave, nakon što je ona odbila da skine hidžab.

Prema francuskom zakonu, nošenje hidžaba i nikaba u javnim institucijama nije dozvoljeno, što je direktor napomenuo trima učenicama, od kojih su dvije potom skinule marame.

Treća nije i došlo je do svađe, međutim, policija nije pronašla dokaze da je direktor fizički nasrnuo na učenicu, a Atal sada tvrdi da će ona biti izvedena pred sud.

"Država će uvijek stati uz ove zvaničnike, one koji su na prvoj liniji suočeni sa ovim kršenjima sekularizma, ovim pokušajima islamističkog ulaska u naše obrazovne ustanove“, rekao je on.

U danima koji su uslijedili, direktor je bio meta prijetnji smrću na društvenim mrežama, koje je škola prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenosi BBC.

Tužioci su rekli da su dvije osobe privedene u vezi sa prijetnjama smrću, a njihovi identiteti nisu otkriveni, ali je Ministarstvo obrazovanja saopštilo da nisu povezani sa školom.

Zbog prijetnji smrću i ugrožene bezbjednosti, direktor je podnio ostavku nakon 45 godina karijere u obrazovanju.

Kako navodi BBC, političari i ljevice i desnice izrazili su ogorčenost što je dugogodišnja karijera profesora prekinuta kampanjom mržnje na internetu.

Lider desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin le Pen, saopštila je na platformi X da je vlada nesposobna da zaštiti francuske škole.

Boris Valod iz Socijalističke partije istakao da je ova situacija "neprihvatljiva", kao i da je ostavka direktora zbog prijetnji smrću "kolektivni neuspjeh".

U odvojenom incidentu, nekoliko pariskih škola bilo je prinuđeno da se zatvori u sredu nakon što su dobili prijetnje bombom od navodnih islamista.

Prošle nedjelje oko 30 drugih škola u oblasti Pariza dobilo je slične prijetnje, praćene video snimkom odsjecanja glave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije