Svijet

Uhapšeni otac i sin, pripadnici sajber bande "Lokbit"

Uhapšeni otac i sin, pripadnici sajber bande "Lokbit"
Foto: Pexels/Ilustracija | Uhapšeni otac i sin, pripadnici sajber bande "Lokbit"

KIJEV - Policija Ukrajine saopštila je da je uhapsila oca i sina koji su pripadali sajber kriminalnoj bandi "Lokbit", čiji je rad poremećen međunarodnom operacijom koju su predvodili britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) i američki Federalni istražni biro (FBI) ranije ove sedmice.

Otac i sin, čija imena nisu objavljena, bili su traženi zbog izvođenja napada korištenjem zlonamjernog softvera za digitalno iznuđivanje novca od žrtava.

Mete napada bila su "preduzeća, državne institucije i zdravstvene ustanove u Francuskoj", saopštila je ukrajinska policija.

Tokom racija na njihovima adresama u Ternopilju, na zapadu Ukrajine, zaplijenjeni su mobilni telefoni i kompjuterska oprema koji su korišteni u nezakonitim aktivnostima, dodaje se u saopštenju.

Povezana vijest:

SAD nude 15 miliona dolara za informacije o liderima "Lokbita"

Kao rezultat hapšenja u Ukrajini, organi za provođenje zakona uspjeli su da zaplijene više od 200 naloga za kriptovalute i 34 servera koje je ova banda koristila u Nizozemskoj, NJemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Australiji, SAD i Britaniji, dodaje se u saopštenju.

Juče su NCA, FBI, Ministarstvo pravde SAD i Evropol saopštili da su zajedničkom operacijom poremećene osnovne aktivnosti "Lokbita", jedne od najopasnijih svjetskih organizacija za sajber kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije