Svijet

Uklanja se 3.000 Huavejevih mobilnih antena u Francuskoj

Uklanja se 3.000 Huavejevih mobilnih antena u Francuskoj
Foto: pixabay.com/ilustracija | Uklanja se 3.000 Huavejevih mobilnih antena u Francuskoj

Francuski Buige će do 2028. demontirati i zamijeniti 3.000 Huavejevih antena za mobilnu telefoniju u toj zemlji, nakon odluke državnih vlasti da iz gusto naseljenih obasti uklone opremu koju je proizvela kineska kompanija, saopšteno je danas iz te kompanije.

"Oprema na brojnim lokacijama će morati da bude uklanjana postepeno", rekao je Olivije Rusa, zamjenik izvršnog direktora Buigea na telekonferenciji za medije, precizirajuću da je po srijedi 3.000 lokacija sa Huavejevom opremom, prenosi Reuters.

Dodao je da će se demontiranje obaviti tokom perioda od osam godina, uz ograničen uticaj na operativne rezultate kompanije.

Francuske vlasti su obavijestile prethodno telekom operatere koji planiraju da kupe opremu Huaveja za 5G mrežu da neće moći da obnove licence za rad kada im dozvole isteknu, čime će kineska grupaciju praktično biti izbačena iz mobilnih mreža do 2028., rekla su tri izvora Reutersu prošlog mjeseca.

Sjedinjene Države, koje tvrde da kineske vlasti mogu da koriste opremu Huaveja za špijunažu, što kompanija kategorično negira, navele su mnoge saveznike Vašsingtona da uvedu ograničenja prema kineskom tehnološkom divu.

Kompanija Buige nije saopštila koju će opremu koristiti umjesto Huavejeve, a Rusa je naveo da je mobilna oprema ove kineske firme već zabranjena u Brestu, Strazburu, Tuluzu i Renu. Ni u Parizu se ne može koristiti ni mobilna oprema ove kineske firme.

Buige, čija djelatnost obuhvata medije, građevinarstvo i telekomunikacije, više puta je najavio da će tržiti obeštećenje od francuske države ako bude primoran na zamjenu Huavejeve opreme.

Upitan u vezi s tim, Rusa je rekao da se trenutno vode razgovori sa francuskim vlastima, odbivši dalji komentar, ali je otkrio da je grupa paralelno pokrenula i nekoliko pravnih postupaka protiv francuske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije