Svijet

Pratite nas na Google news

"Ukrajina izmislila bajku da su svi radari stali na dan pada malezijskog aviona"

"Ukrajina izmislila bajku da su svi radari stali na dan pada malezijskog aviona"
Foto: Ilustracija | "Ukrajina izmislila bajku da su svi radari stali na dan pada malezijskog aviona"
N.N.

MOSKVA - Ambasador Ruske Federacije u Holandiji Aleksandar Šuligin je povodom pete godišnjice od pada malezijskog boinga u Donbasu, u kome je poginulo 298 ljudi, izjavio da Ukrajina i dalje manipuliše istragom.

Šuligin je istakao da i dalje nije uspostavljen ravnopravni odnos između Holandije i Rusije u istrazi o padu tog aviona, da zajednička istražna komisija, zadužena za taj slučaj, predstavlja "zatvoreni klub", kao i da sve informacije koje ta grupa saopštava pružaju Ukrajini mogućnost da manipuliše istražnim procesom.

"Rusija je poslala sve informacije koje je istražna komisija tražila, dok Amerika i Ukrajina to nisu učinile. Ukrajina je izmislila neku novu bajku o tome da su svi radari baš tog dana bili na servisu, a istražna komisija ju je potom prihvatila kao činjenicu", istakao je ruski diplomata.

Šuligin je naveo i da komisija pod "saradnjom" smatra isključivo situaciju u kojoj joj Rusija šalje informacije koje bi potvrdile "zvaničnu verziju", a sve ostalo što Rusija pokušava da predoči svijetu tumači se kao "pokušaj da se istraga skrene s pravog puta".

Ruski ambasador je rekao i da Holandija Rusiji nije poslala nikakav zahtjev za izručenje osumnjičenih u slučaju rušenja boinga.

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion boing 777 kompanije Malezija erlajns, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživio.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski boing 777 oboren raketnim sistemom Buk, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je Buk dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije