Svijet

Ukrajina tvrdi: Uništili smo još jedan ruski brod

Ukrajina tvrdi: Uništili smo još jedan ruski brod
Foto: Tanjug | Ukrajina tvrdi: Uništili smo još jedan ruski brod

KIJEV – Ukrajinska mornarica saopštila je da je uništila ruski morski minolovac Kovrovets, opovrgnuvši ranije tvrdnje Moskve da je odbila napade na Krim koji je Rusija anektirala 2014, prenosi Kyiv Independent.

Izvještaj dolazi usred tekuće kampanje Ukrajine usmjerene na rusku Crnomosku flotu, koja pokušava u što je moguće većoj mjeri ograničiti djelovanje ruske flote u vodama oko Krima. Ovi napori su urodili plodom, obzirom da je Rusija ograničila djelovanje svoje flote uz obale Odese, što je Ukrajini omogućilo da manje više nesmetano izvozi svoje žito i time pomaže svoju ekonomiju. Rusija je veći dio svoje flote premjestila na istočnu obalu Crnog Mora, daleko od zone borbenih djelovanja.

Kyiv Independent piše da je aprilu ukrajinska mornarica saopštila da je pogodila Komunu, brod za spašavanje koji je porinut 1915. godine i najstariji je brod koji je još u upotrebi u ruskoj mornarici.

Ranije, 19. maja, Moskva je tvrdila da je oborila devet raketa dugog dometa ATACMS koje su obezbijedile SAD i jedan dron iznad Krima. Ukrajinska mornarica nije elaborirala kako je napad izveden.

Ruski opunomoćenik u Sevastopolju, Mihail Razvožajev, rekao je oko ponoći da protivvazdušna odbrana bila aktivna u gradu. On je rekao da nije zabilježena šteta na civilnoj infrastrukturi.

Morski minolovac Kovrovets, sa posadom od 68 ljudi, pripada klasi Projekta 266 Akvamarin, poznatoj u NATO-u kao klasa Yurka. Ova klasa sovjetskog porijekla detektuje mine do 150 metara dubine i ima dva pomorska topova AK-230M kalibra 30 mm s instaliranim radarom Lynx visoke rezolucije.

Prema internet stranici Crnomorske flote, 40 brodova koji pripadaju ovoj klasi izgrađeno je između 1963. i 1971. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije