Svijet

Ukrajina želi vrati sve muškarce koji su sposobni ići na front

Ukrajina želi vrati sve muškarce koji su sposobni ići na front
Foto: Pixnio | Ukrajina želi vrati sve muškarce koji su sposobni ići na front

​KIJEV - Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mjere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

"Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je privremenu obustavu prijema novih dosijea za konzularne usluge koji se odnose na pomenutu kategoriju ukrajinskih državljana", navodi se u saopštenju ukrajinske diplomatije i dodaje da je riječ o muškarcima starosti od 18 do 60 godina.

Za tu kategoriju muškaraca ostaje samo mogućnost izdavanja "ličnih karata za ulazak u Ukrajinu".

Prestanak konzularnih usluga, uključujući obnavljanje ličnih dokumenata i druge važne administrativne procedure, teoretski bi mogao da podstakne Ukrajince da se vrate u zemlju.

Ukrajini, koja se dvije godine bori protiv ruske specijalne vojne operacije, prijeko su potrebni vojnici, posebno pošto ukrajinska vojska očekuje da Moskva pokrene novu ofanzivu u narednim nedjeljama ili mjesecima.

Ukrajina zabranjuje muškarcima u godinama za odlazak na front da putuju u inostranstvo, uz nekoliko izuzetaka. Međutim, prema procjenama medija, desetine hiljada muškaraca je pobjeglo iz zemlje kako bi izbjegli odlazak na front, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije