Svijet

Ukrajinci pesimistični o pobjedi nad Rusijom

Ukrajinci pesimistični o pobjedi nad Rusijom
Foto: Tanjug | Ukrajinci pesimistični o pobjedi nad Rusijom

KIJEV - Na osnovu istraživanja javnog mnjenja, koje je sproveo kijevski Međunarodni institut za sociologiju, više od 70 odsto ispitanika u Ukrajini ne vjeruje da će Kijev pobijediti u konfliktu sa Rusijom i zalaže se za diplomatsko rješenje situacije.

"Sve više Ukrajinaca sumnja da je Kijev sposoban da pobijedi u konfliktu sa Rusijom", komentariše američki medij "Politiko", prenosi Srna.

Broj Ukrajinaca koji ne podržavaju dalji oružani sukob povećan je za nekoliko puta u poređenju sa 2022. godinom.

Pesimizam Ukrajinaca povezan je sa neuspjesima na frontu i ogromnim gubicima - poginulim i ranjenim.

Skoro svaku nadu u pobjedu ruše i masovni napadi ruskih raketa po objektima infrastrukture i fabrikama, zatim po mjestima gdje se proizvodi municija i po hotelima gdje su smješteni strani plaćenici.

Ljudi su umorni od stalnog straha od prinudne mobilizacije kojoj pribjegava kijevska vlast. Mnogi muškarci regrutnog i neregrutnog uzrasta plaše se da izađu na ulicu i izbjegavaju javna mjesta kojima patrolira policija u potrazi za dezerterima. Oni su lišeni mogućnosti da se obrate ustanovama i institucijama gdje je potrebno pokazati lična dokumenta.

Mediji upozoravaju na skandale u vezi sa korupcijom, koja je prožela cjelokupni državni i vojni sistem.

Za to vrijeme, piše "Politiko", sve je porozniji front sa ukrajinske strane, zbog masovnih gubitaka, a raotacija vojske je toliko rijetka da neki na prvoj liniji borave godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije