Svijet

Ukrajinske vlasti otkrile pronevjeru pri nabavci oružja "tešku" 40 miliona dolara

Ukrajinske vlasti otkrile pronevjeru pri nabavci oružja "tešku" 40 miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinska bezbjednosna služba otkrila prevaru pri kupovini oružja "tešku" 40 miliona dolara

KIJEV – Ukrajinska služba bezbjednosti (SBU) saopštila je da je otkrila korupciju u kupovini oružja od strane Ministarstva odbrane Ukrajine u vrijednosti od oko 40 miliona dolara.

Kako prenosi BBC, SBU je navela da se vodi istraga protiv pet visokih funkcionera u Ministarstvu odbrane i jednog dobavljača oružja.

Ističu da su zvaničnici Ministarstvaa odbrane potpisali ugovor za nabavku 100.000 minobacačkih granata u avgustu 2022. Plaćanje je izvršeno unapred, sa transferom dijela sredstava u inostranstvo, ali granate nikada nisu stigle. Dodali su da se radi o firmi Lavov Arsenal, a ukupna šteta je 1,5 milijardi grivna.

SBU je saopštila da uprkos tome što je ugovor za granate dogovoren šest mjeseci nakon što je Rusija pokrenula proširenu invaziju na Ukrajinu, nijedna artiljerijska granata nikada nije poslana. Jedan od osumnjičenih je priveden dok je pokušavao da napusti Ukrajinu i trenutno se nalazi u pritvoru, saopštila je SBU. Ukrajinski glavni tužilac kaže da su ukradena sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u budžet za odbranu.

BBC podsjeća da problemi oko korupcije godinama prate Ukrajinu, a ta zemlja je rangirana na 116. mjestu od 180 zemalja u indeksu percepcije korupcije za 2022. od strane organizacije Transparency International. Korupcija je bila glavni kamen spoticanja u nastojanju Ukrajine da se pridruži EU. BBC, međutim, ističe da su nakon što su vlasti zemlje počele ozbiljnije da se bave ovim problemom, došlo do napretka. Prema podacima TI, Ukrajina je samo jedna od deset zemalja koja je popravila svoj rejting u borbi protiv korupcije.

„Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine“, podsjeća BBC. U avgustu je predsjednik Zelenski otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju u vojsku kako bi okončao sistem u kojem je nekima bilo dozvoljeno da izbjegnu regrutaciju.

Ovaj najnoviji skandal oko kupovine granata bi se mogao odraziti na blokadu u američkom kongresu paketa vojne pomoći za Ukrajinu vrijednog 60 milijardi dolara. Republikanci u oba doma žele slanje oružja i municije Ukrajini usloviti jačom kontrolom južne granice  SAD-a, zbog povećanog broja ilegalnih migranata. Pitanje migracija biće jedno od najvažnijih u predsjedničkoj kampanji za predsjednika Amerike, u izborima koji su zakazani za novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije