Svijet

Umro prvi oboljeli od ebole u Gomi

Umro prvi oboljeli od ebole u Gomi
Foto: AP arhiva | Umro prvi oboljeli od ebole u Gomi

GOMA - Umro je prvi pacijent koji je obolio od ebole u Gomi, najvećem gradu u Kongu, saopštila je danas vlada ove zemlje.

Širenje virusa na Gomu, grad od oko milion stanovnika na granici sa Ruandom, povećao je strah od većeg širenja epidemije. Ovo je već sada druga po veličini epidemija ebole koja je ikada registrovana. 

Pacijent je bio sveštenik koji se zarazio dok je bio u posjeti gradu Butembo, jednom od epicentara epidemije. On je doputovao u Gomu autobusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 

On je juče prebačen na liječenje iz Gome na kliniku u Butembu, gdje je preminuo. 

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da su zdravstveni zvaničnici identifikovali 60 ljudi koji su bili u kontaktu sa sveštenikom od kada se razbolio i da je polovina tih lica vakcinisana. 

Goma je grad na obali jezera udaljen više od 350 kiometara južno od mjesta gdje je ebola prvi put detektovana prije godinu dana. U epidemiji je do sada zaraženo više od 2.500 ljudi, a umrlo je blizu 1.700 lica. 

Tri nova slučaja zaraze porijeklom iz Konga potvrđena su u susjednoj Ugandi prije mjesec dana, ali od tada u toj zemlji nije bilo novih slučajeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije