Svijet

Upozorenja Fon der Lejen Italiji ljuti izborne kandidate

Upozorenja Fon der Lejen Italiji ljuti izborne kandidate
Foto: Youtube / Printscreen | Upozorenja Fon der Lejen Italiji ljuti izborne kandidate

Italijanski političari zatražili su od predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Lejen da ne interveniše u domaću politiku nakon što je upozorila da Evropa ima "alate" za obračun s Italijom ako stvari krenu u "teškom smjeru".

Tokom konferencije u četvrtak na Univerzitetu Prinston, polaznik je istakao Fon der Lejen da su "osobe bliske Putinu" među kandidatima za predstojeće zakonodavne izbore u nedjelju u Italiji. Ona je odgovorila: "Ako stvari krenu u teškom smjeru - a govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj - imamo alate."

Ovo je jasna referenca na sposobnost Evropske komisije da smanji sredstva dodijeljena zemljama članicama kada se smatra da one krše vladavinu prava. Prošle je sedmice Komisija predložila smanjenje sredstava dodijeljenih Mađarskoj za 7.5 milijardi evra.

Fon der Lejenina primjedba došla je samo dan prije nego što se italijanska kampanja utišava pred vikend, i izazvala je bijes više kandidata tokom njihove posljednje dionice.

"Što je ovo, prijetnja? Ovo je sramotna arogancija", tvitovao je Mateo Salvini, predsjednik italijanske krajnje desne stranke "Liga". Zatražio je od Fon der Lejen da "poštuje slobodno, demokratsko i suvereno glasanje italijanskog naroda".

Takođe je na italijanskoj televiziji rekao da "ako neko u Briselu misli rezati sredstva koja pripadaju Italiji, jer "Liga" dobija izbore, onda moramo razmisliti o ovoj Evropi", dodavši da je "to institucionalno maltretiranje".

Italija je najveći korisnik EU fonda "Sljedeća generacije", paketa bespovratnih sredstava i zajmova za rješavanje privrednih izazova nakon pandemije Kovid-19.

(Politico)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije