Svijet

Usvojena rezolucija kojom se osuđuje Trampova odluka

Usvojena rezolucija kojom se osuđuje Trampova odluka
Foto: N.N. | Usvojena rezolucija kojom se osuđuje Trampova odluka

VAŠINGTON - Poslanici Predstavničkog doma američkog Kongresa velikom većinom usvojili su rezoluciju kojom se osuđuje odluka predsjednika Donalda Trampa da povuče vojsku sa sjeveroistoka Sirije čime je omogućeno da Turska pokrene ofanzivu protiv sirijskih Kurda.

Prema rezultatima glasanja 354 poslanika bilo je za, a samo 60 protiv je se veliki broj republikaca pridružio većinskim demokratama u glasanju za rezoluciju.

Analitičari ističu da rezultati glasanja ukazuju na duboko nezadovoljstvo u Kongresu zbog postupka Trampa za koji brojni poslanici smatraju da je to izdaja kurdskih boraca koji su se uz Amerikance borili protiv "Islamske države".

"To je bila izdaja naših partnera. Poklon Rusiji, Iranu, `Islamskoj državi` i predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu", smatra predsjedavajući Komiteta za spoljna pitanja u Predstavničkom domu Eliot Enđel.

Usvojena rezolucija protivi se odluci Trampa da povuče vojnike i poziva se njegova administracija da iznese "jasan i određen plan za trajni poraz `Islamske države`".

U rezoluciji je i upućen poziv turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da odmah prekine ofanzivu, pruži podršku zajednicama sirijskih Kurda kroz humanitarnu pomoć, te poziva Vašington da radi na osiguranju da turska vojska u Siriji djeluje uz ograničenja.

Slična rezolucija, koju takođe podržavaju republikanci i demokrate, predstavljena je pred Senat ali još nije iznesena na glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije