Svijet

Usvojena rezolucija o produbljenju veza EU sa Tajvanom

Usvojena rezolucija o produbljenju veza EU sa Tajvanom
Foto: Ilustracija | Usvojena rezolucija o produbljenju veza EU sa Tajvanom

BRISEL - Evropska Unija (EU) mora produbiti veze sa Tajvanom i početi rad na sporazumu o investicijama sa tim ostrvom, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta koju su usvojili poslanici.

Poslanici Evropskog parlamenta su sa 580 glasova "za" i 26 "protiv" podržali neobavezujuću rezoluciju u kojoj se od Evropske komisije traži da "hitno počne sa procjenom uticaja, konsultacijama javnosti i određivanjem obima sporazuma o bilateralnim ulaganjima".

Poslanici su, takođe, od evropske trgovinske kancelarije u Tajpeju tražili da promjene ime u Kancelarija EU na Tajvanu. EU niti jedna od članica nema zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Analitičari navode da će rezolucija, najvjerovatnije, izazvati negodovanje Pekinga, pošto je sličan sporazum postignut sa Kinom prošle godine ali je blokiran. Poslanici Evropskog parlamenta odgodili su raspravu o sporazumu sa Kinom nakon što je Peking uveo sankcije članovima ovog tijela zbog spora oko poštovanja ljudskih prava.

EU je 2015. godine stavila Tajvan na listu trgovinskih partnera pogodnih za sporazum o investicijama, ali od tada nije vodila razgovore sa rukovodstvom tog ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije