Svijet

Utvrđen slučaj u kojem bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje

Utvrđen slučaj u kojem bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje
Foto: Ilustracija | Utvrđeno u kom slučaju će Rusija upotrijebiti svoje nuklearno oružje

Rusija će upotrijebiti svoj nuklearni potencijal u slučaju bilo koje vrste raketnog napada na svoju teritoriju, navodi se u članku Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prenosi list "Krasna zvezda".

U članku pod nazivom "O osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja" navodi se da će svaka raketa biti identifikovana kao nuklearna, jer ne postoji mogućnost da se ranije odredi da li se radi o nuklearnoj raketi ili ne.

Pritom, predstavnici Generalštaba ističu da će se u takvoj situaciji smatrati da je cilj protivnika uništavanje Rusije.

Autori članka objašnjavaju da je Rusija označila "crvene linije", koje niko ne bi trebalo da pređe.

"Rusija je označila 'crvene linije' koje nikome ne savjetujemo da pređe. Ako se potencijalni protivnik odluči na to, odgovor će bez sumnje biti razarajući. Pritom, vojno-političko rukovodstvo Rusije će odrediti kakav će biti odgovor, u zavisnosti od situacije", rekao je načelnik uprave glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-major Andrej Sterlin.

Kako pojašnjava "Krasna zvezda", subjekti nuklearnog obuzdavanja podijeljeni su u dvije grupe. Prvu grupu čine zemlje koje posjeduju nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje i koje smatraju Rusiju potencijalnim protivnikom.

Drugu grupu čine zemlje koje svoju teritoriju daju za raspoređivanje strateškog ofanzivnog naoružanja, sredstava strateške PRO, nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje drugih zemalja, što može biti upotrijebljeno protiv Rusije i njenih saveznika.

U članku se takođe navodi da raskid Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (Start 3) može dovesti svijet na rub nuklearne katastrofe.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je početkom juna utvrdio osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja, gdje se ističe da "Rusija ima u vidu nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, čija je primjena krajnja prinudna mjera".

Nova ruska doktrina podrazumijeva da Moskva može upotrijebiti nuklearno oružje kao odgovor na napad na Rusiju ili njene saveznike korištenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništavanje, ili u slučaju agresije uz primjenu konvencionalnog naoružanja, ukoliko je ugroženo postojanje države.

Ruska strana podvlači da Rusija nikada neće biti inicijator korišćenja nuklearnog oružja, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije