Svijet

Varaju osiguranja: Balkanci primaju socijalu u Austriji, a žive u zemljama porijekla

Varaju osiguranja: Balkanci primaju socijalu u Austriji, a žive u zemljama porijekla
Foto: Pixabay | Prevare socijalnog osiguranja: Balkanci primaju u socijalu u Austriji, a žive u zemljama porijekla

BEČ – Posljednjih godina zabilježen je porast slučajeva prevare socijalnih osiguranja u Austriji, a u ovim prevarama prednjače osobe porijeklom sa Balkana.

Posljednji u nizu je slučaj 64-godišnjeg Hrvata i njegove supruge koji su nekoliko godina nezakonito primali socijalu. Kako prenose austrijski mediji, ovaj bračni par će biti prijavljen državnom tužilaštvu u Leobenu.

Naime, nakon što su službenici policijske stanice Trofaiach nekoliko mjeseci istraživali 64-godišnjaka i njegovu suprugu, sada je utvrđeno i dokazano da je par počinio prevaru socijalnog osiguranja.

Naime, ovaj 64-godišnjak i njegova 49-godišnja supruga primali su socijalu iako su veći dio godine boravili u Hrvatskoj. Iznos koji su naplatili tj. nezakonito uzeli svih ovih godina je petocifren.

Štaviše, dvoje osumnjičenih pokušali su se prijaviti i za dodatne socijalne naknade. Upravo zbog istrage koju su sproveli službenici policijske stanice Trofaiach, dalja isplata je stopirana i tako spriječena dalja šteta. Oboje su priznali sve što im se stavlja na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije