Svijet

Varnice na liniji Pariz - Ankara: "Klinička smrt NATO"

Varnice na liniji Pariz - Ankara: "Klinička smrt NATO"
Foto: Anadolija | Varnice na liniji Pariz - Ankara: "Klinička smrt NATO"

PARIZ - Turska igra opasnu igru u Libiji, rekao je predsjednik Emanuel Makron, nekoliko dana pošto su turski ratni brodovi na nišanu držali francusku fregatu "Korbe", koja je pokušala da prekontroliše tovar na putu ka Libiji.

Francuski ratni brod je pokušao da prekontroliše jedan turski trgovački brod, ali su mornari turskih ratnih brodova navukli pancire i u ruke uzeli lako naoružanje, prije nego što su Francuzi odustali od akcije.

Francuska optužuje tursku mornaricu da je fregatu "Korbe" ciljala teškim oružjem.

"Tursko-francuski pomorski incident je dokaz kliničke smrti NATO-a", rekao je Makron.

Neposredno prije Makronovog govora, turski Sabah je objavio da su četiri osobe uhapšene zbog špijunaže u korist Francuske, odnosno da su prikupljali informacije o konzervativnim fondacijama i vjerskim grupama.

Jedan od uhapšenih, piše Sabah, bio je pripadnik Legije stranaca, nakon čega je radio kao obezbeđenje u francuskom konzulatu u Istanbulu.

Podsjećamo, u intervjuu za Ekonomist u novembru, predsjednik Makron je rekao da evropske zemlje ne bi trebalo da se više oslanjaju na SAD da brani saveznike NATO-a, dodajući da ono čemu sada svjedočimo jeste "moždana smrt NATO-a".

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan odgovorio je tada na ovu primjedbu Makrona.

Prema turskom predsjedniku, Makron bi trebalo prvo da provjeri sopstvenu moždanu smrt prije nego što daje takve izjave NATO-u.

"Ovo poručujem francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i ponoviću to u NATO. Prije svega provjerite da vaš mozak nije umro. Ovakvi komentari priliče samo osobama koje su kao i vi u stanju moždane smrti", rekao je tada Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije