Svijet

Varšava želi trajno prisustvo američke vojske

Varšava želi trajno prisustvo američke vojske
Foto: Ilustracija | Varšava želi trajno prisustvo američke vojske

VARŠAVA - Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak razgovarao je sa zvaničnicima SAD o raspoređivanju nekoliko hiljada američkih vojnika koji bi trajno bili stacionirani u Poljskoj, javili su poljski mediji.

Poljska je zabrinuta za svoju i bezbjednost regiona nakon ulaska Krimskog poluostrva u sastav Rusije i podrške Moskve proruskim snagama u istočnoj Ukrajini, kao i zbog drugih koraka koje Varšava smatra neprijateljskim.

Blaščak je izjavio da je nedavno razgovarao sa američkim zvaničnicima o trajnom prisustvu vojske SAD, koja se u Poljskoj nalazi u okviru rotacione i trenutne misije.

"Rezultat naših napora predstavlja to što je američki Senat kontaktirao Pentagon, sa ciljem razmatranja trajnog prisustva vojske SAD u Poljskoj. Takvo prisustvo je od velikog značaja jer obeshrabruje neprijatelja", istakao je Blaščak.

Poljski portal "Onet" navodi da Poljska želi trajno prisustvo naoružane divizije SAD i da nudi dvije milijarde dolara za pomoć izgradnji infrastrukture.

Portal dodaje da je Ministarstvo odbrane Poljske pisanim putem obavijestilo američke političare i Kongres o detaljima prijedloga.

Iz službe poljskog Ministarstva za informisanje potvrdili su za AP da je taj dokument poslat u SAD, ali su odbili da iznesu više detalja.

Blaščak je prošle sedmice rekao da bi i druge zemlje željele da kopnene snage SAD budu trajno stacionirane na njihovoj teritoriji.

Snage NATO-a i američke vojske raspoređene su prošle godine u Poljskoj i regionu, kao garant bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije