Svijet

Vatikan odbacuje "Doktrinu otkrića" pod čijom maskom su uzimate zemlje od starosjedilaca

Vatikan odbacuje "Doktrinu otkrića" pod čijom maskom su uzimate zemlje od starosjedilaca
Foto: Twitter / Printscreen | Vatikan odbacuje "Doktrinu otkrića" pod čijom maskom su uzimate zemlje od starosjedilaca
Aleksandar Saradžić

VATIKAN - Vatikan je u četvrtak poništio zloglasnu "Doktrinu otkrića", što su dugo zahtjevali kanadski starosjedilački narodi.

Doktrina, poznata kao papinska bula koja datira iz 15. vijeka, korištena je za opravdanje ugnjetavanja starosjedilačkog naroda širom svijeta tokom evropske kolonizacije, rekao je Vatikan u dokumentu objavljenom u službenim "Vatican News".

“U dokumentu se navodi da 'Doktrina otkrića' - teorija koja je služila kao opravdanje za izvlaštenje autohtone zemlje od strane suverenih kolonjalaca od njihovih zakonitih vlasnika - nije dio učenja Katoličke crkve”, rekao je Vatikan.

Dalje se navodi da je ukidanje doktrine djelimično podstaknuto zahtjevom kanadskih starosjedilačkih naroda tokom "pokorničkog putovanja" pape Franje u Kanadu prije osam mjeseci, tokom kojeg se izvinio za ulogu Katoličke crkve u indijanskim rezidentskim školama. Počevši od sredine 1800-ih, domorodačka djeca su bila prisiljena ići iz svojih kuća u škole gdje je cilj bio uništiti njihovu kulturu i zamijeniti je kulturom bijelaca.

Ali doktrina je nepovoljno uticala na više od samo kolonizacije kanadskih domorodaca od strane Engleske i Francuske.

To je zapravo omogućilo portugalskom i španskom kraljevstvu da uzmu zemlju i s teritorija u Africi i Južnoj Americi, pod maskom širenja hrišćanstva.

Prije kanadske posjete, papa Franjo se 2015. godine izvinio domorodačkom narodu Bolivije za kolonijalna osvajanja.

"Vatican News" objavio je tvit u četvrtak o odbacivanju.

"Dva vatikanska dikasterijuma (vijeća) izdaju zajedničku izjavu u kojoj službeno odbacuju 'one koncepte koji ne prepoznaju inherentna ljudska prava autohtonih naroda, uključujući ono što je postalo poznato kao pravna i politička 'doktrina otkrića'." stoji u tvitu, prenosi "Anadolija".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije