Svijet

Pratite nas na Google news

Vatrogasci obuzdali dva velika požara u Portugalu

Vatrogasci obuzdali dva velika požara u Portugalu
Foto: Tanjug/AP | Vatrogasci obuzdali dva velika požara u Portugalu
Srna

LISABON - Više od hiljadu vatrogasaca uspjelo je danas da obuzda dva velika požara, od ukupno tri koja bjesne širom centralne Portugala u kojima je povrijeđeno osam lica, a jedno selo evakuisano, rekli su zvaničnici.

Požari su izbili juče u oblasti Kastelo Blanko, 225 kilometara sjeveroistočno od Lisabona.

"Spremni smo na težak dan. Nijedna kuća nije ugrožena", rekao je Belo Kosta, zvaničnik Civilne zaštite novinarima.

U akciji gašenja učestvuje osam aviona, 245 vatrogasnih kola, 20 vojnika i četiri buldožera.

U požarima je povrijeđeno osam ljudi, među njima sedam vatrogasaca. Jedan civil prebačen je u bolnicu u Lisabonu sa opekotinama prvog i drugog stepena.

U junu 2017. godine u velikom požaru koji je pogodio grad Pedroga Granđi poginule su 64 osobe, a povrijeđeno je više od 250. Taj požar bio je najgori u novijoj istoriji Portugalije.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije