Svijet

Vei Fenge: Kina ne može da se ukroti, ne plaši se sila zla

Vei Fenge: Kina ne može da se ukroti, ne plaši se sila zla
Foto: Tanjug/AP | Vei Fenge: Kina ne može da se ukroti, ne plaši se sila zla
Tanjug

PEKING - Kineska Narodnooslobodilačka armija (KNA) ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je da se bori za suverenitet zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je danas kineski ministar odbrane Vei Fenge.

"Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posjetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu", poručio je on u video-obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, Kina ne može da se "ukroti", ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja.

"Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem", ukazao je Vei.

Podsjetio je da je Tajvan sastavni dio Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se miješa.

"Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji spoljnog miješanja osuđeni su na propast", dodao je kineski ministar.

Vei je podsjetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja svijeta.

Više od 170 zemalja nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet", poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu "destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu".

"KNA izvodi vojne vježbe velikih razmjera oko Tajvana, koje su legitimne i ispravne akcije koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje", zaključio je Vei.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije