Svijet

Velika glavobolja za Putina: Amerika odobrila dosad najveći paket oružja Ukrajini, evo kada stiže

Velika glavobolja za Putina: Amerika odobrila dosad najveći paket oružja Ukrajini, evo kada stiže
Foto: Tanjug/AP | Velika glavobolja za Putina: Amerika odobrila dosad najveći paket oružja Ukrajini

KIJEV – Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, je u telefonskom razgovoru zahvalio Džou Bajdenu, američkom predsjedniku na paketu pomoći koji su SAD nakon gotovo šest mjeseci zastoja u subotu izglasali u Predstavničkom domu.

Paket je vrijedan 61 milijardu dolara, a uključuje kritične oružane sisteme poput artiljerijskih granata 155 milimetara, protivvazdušnih raketa Patriot i raketa za raketne bacače Himars. Ovo je do sada daleko najveći vojni paket koji su zapadni saveznici Ukrajine poslali Kijevu. Ukrajina je proteklih mjeseci izgubila gotovo 500 kvadratnih kilometara teritorije, uključujući i strateški važan grad Avdejevku u Dombasu, a vojni eksperti za ove poraze krive kašnjenje u isporuci ključnih vojnih sistema iz Amerike.

"Nakon što je Predstavnički dom obavio glasanje, pričao sam s Džoom Bajdenom koji me je uvjerio da će odmah potpisati zakon čim bude odobren u Senatu. Cijenim nepokolebljivu podršku Bajdena za Ukrajinu i njegovo istinsko globalno liderstvo", napisao je Zelenski na mreži X.

Očekuje se da će Senat odmah odobriti ovaj paket, jer je taj dom već ranije dao saglasnost, a američki vojni zvaničnici vjeruju da će prvi oružani sistemi u Ukrajini biti već krajem sedmice.

Rusija je žestoko reagovala nakon što je ova odluka donesena, optužujući Ameriku za direkno učešće u ratu na strani Ukrajine. Vojni eksperti smatraju da će nova vojna pomoć usporiti rusko napredovanje, a možda i stvoriti pretpostavke za ofanzivne akcije Ukrajine u drugoj polovini godine i naredne godine. Obzirom da se radi o velikoj količini oružja, ono bi moglo predstavljati veliku glavobolju za ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer otežava njegove planove da do kraja godine osvoji cijeli Dombas, odnosno teritorije Ukrajine koje je Rusija anektirala.

Pomoć Ukrajini pružile su i druge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije