Svijet

Velika tuga: Mali Danijel poginuo poslije očeve sahrane

Velika tuga: Mali Danijel poginuo poslije očeve sahrane
Foto: Printscreen | Velika tuga: Mali Danijel poginuo poslije očeve sahrane

Velika tragedija zavila je nedavno u crno malo mjesto Kamišlov u ruskoj Sverdlovskoj oblasti.

Danijel, koji je imao šest godina, utopio se 2. juna u lokalnoj rijeci Pišmi nedugo poslije očeve sahrane. Njegov otac Evgenij Ivanov (33) je mobilisan i nedavno je poginuo u Ukrajini. Dečak je prema navodima najbližih bio veoma blizak sa ocem.

“Ne mogu da shvatim da niko nije mogao da ga spasi”, navodi starija sestra nastradalog dječaka.

Kaća je bila stotinak kilometara od mjesta tragedije kad je dobila poziv da je dječak nestao u rijeci. Odmah je došla iz Jekaterinburga u Kamišlov i sa obale posmatrala akciju potrage. Nije gubila nadu da će se pojaviti živ, međutim, spasioci su nakon četiri sata potrage pronašli tijelo dječaka na dnu rijeke.

“Toliko sam se nadala da je isplivao sa druge strane rijeke i od straha pobjegao kući. Udario je u kamenje. Cijelo lice mu je bilo prekriveno ranama”, priča sestra kroz suze.

Danijelu je bilo strogo zabranjeno da prilazi vodi. Majka ga je kobnog dana pustila da se igra u dvorištu. Malo kasnije je tražio novac za sladoled i vodu, međutim, nikada ih nije kupio.

“Osećala sam da se nešto dogodilo. Obično odmah otrči u prodavnicu. Zvala sam ga, ali nije se javio”, rekla je majka Anastasija.

Danijela su prema navodima lokalnih medija drugari pozvali da se igraju pored rijeke. Ušao je u jednom trenutku u vodu da dohvati loptu i očigledno nije mogao da se nosi sa jakom strujom.

Evgenij i Anastasija su se razveli kad je dječak bio mali, međutim, otac i sin bili su veoma bliski.

Ivanov je inače bio poznati golman i fudbalski trener u Kamišlovskom regionu. Radio je u dječijoj sportskoj školi u selu Oktjabrski i predavao fizičko vaspitanje djeci iz sela Galkinski. Mobilisan je krajem 2022. godine. Stalno je zvao malog sina iako je sve vrijeme bio na prvoj liniji fronta. Prošlog ljeta dobio je odsustvo i odmah došao da vidi sina.

 

Evgenij i Anastasija nakon razvoda nisu uspostavili prijateljske odnose i borili su se za starateljstvo. Jednom je Evgenij čak ukrao dijete od bivše žene, međutim, ubrzo se urazumio i vratio dječaka njegovoj majci. Tokom godina strasti su se smirile, ali Evgenij nije krio da želi da Danijela zauvijek odvede.

“Htio je da dođe na odsustvo prije Nove godine i rekao da će provesti praznike zajedno. Rekao mi je i da će na ljeto sa njim otići na more”, prisjeća se dječakova majka Anastasija.

Evgenij Ivanov je početkom aprila uz vojne počasti ispraćen na posljednji put. Danijel je prisustvovao tatinoj sahrani i nakon toga je često počeo da priča o smrti. Rođacima sada djeluje kao da je dječak predosjećao svoju pogibiju.

“Danja je stalno govorio da želi da vidi tatu. Na zidu u toaletu nacrtao je nadgrobne spomenike na kojima je napisao: "Danja i tata". To je kao... Bože”, plače dječakova starija sestra.

Mještani navode da Danijelova smrt nije prvi incident na rijeci Pišmi.

Prethodna žrtva bio je dječak (15) sa invaliditetom koji se udavio prošle godine. Takođe je uvučen u podvodnu zamku iz koje nije uspio da pobjegne. Nekada je obalska straža bila stacionirana u blizini rijeke i pazila na kupače.

Anastasija je željela da Danijelu bude održan parastos u crkvi, ali je odbijena jer nije kršten. Porodica je potom odlučila da kremira tijelo. Planiraju da pepeo prospu po moru gdje su Danijel i Evgenij htjeli da odu na odmor, prenosi Kurir.rs sa 93.ru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije