Svijet

Velike sile razočarane otkazivanjem sastanka Trampa i Džong Una

Velike sile razočarane otkazivanjem sastanka Trampa i Džong Una
Foto: N.N. | Velike sile razočarane otkazivanjem sastanka Trampa i Džong Una

VAŠINGTON –Donald Tramp, predsjednik SAD, saopštio je danas da je Samit SAD sa Sjevernom Korejom koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru odložen. Ubrzo nakon Trampove objave stigle su i reakcije velikih sila.

Donald Tramp, sastanak je odgodio zbog posljednje izjave Sjevernokorejskog lidera u kojoj je kako navodi pokazano ogromno neprijateljstvo.

 "Osjećam da uspostavljamo predivan dijalog i na kraju upravo on i ima značaj. Jako bih želio da se sastanem sa Vama jednom. U isto vrijeme bih želio da Vam se zahvalim na oslobađanju zatvorenika koji se sada nalaze kod kuće sa svojim porodicama. To je bio divan gest i mi ga cijenimo", napisao je Tramp u pismu sjevernokorejskom lideru.   

"Nažalost, na osnovu ogromnog gnjeva i otvorenog neprijateljstva koji je pokazan u Vašoj posljednjoj izjavi, smatram da u ovom trenutku nije preporučljivo održavanje planiranog susreta", navodi se u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Svoje nezadovoljstvo povodom otkazivanja sastanka nisu mogle da sakrije ni neke od velikih sila.

Južna Koreja

Predsjednik Južne Koreje, Mun Džae-in ,izrazio je danas duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da otkaže najavljeni sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Džon-unom i poručio da to ne treba da odloži denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Potpuno sam zbunjen i veoma žalim što samit Sjeverne Koreje i SAD neće biti održan 12. juna kada je planiran", rekao je Mun na sastanku sa najvišim bezbjednosnim zvaničnicima, javila je agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje Plave kuće, a prenosi Rojters.

Velika Britanija

Velika Britanija razočarana je današnjom izjavom Donalda Trampa i otkazivanjem sastanka u Singapuru.

"Razočarani smo što do sastanka neće doći kao što je planirano. Treba da vidimo sporazum koji može da dovede do potpuno proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva", navela je portparolka britanske vlade novinarima, prenosi Rojters. 

Ona je dodala da će London nastaviti da radi sa svojim partnerima do okončanja denuklearizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije