Svijet

Veoma visok rizik od terorističkih napada u Francuskoj

Veoma visok rizik od terorističkih napada u Francuskoj
Foto: gcsp.ch | Veoma visok rizik od terorističkih napada u Francuskoj

PARIZ - Rizik od terorističkih napada u Francuskoj veoma je visok, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, navodeći da se više od 8.000 ljudi nalazi na nacionalnoj listi za upozorenje od islamističke radikalizacije.

Komentari Darmanina objavljeni su dva dana prije početka sudskog procesa protiv 14 osoba zbog navodne umješanosti u napade izvršene u januaru 2015. godine, uključujući na kancelarije satiričnog magazina "Šarli Ebdo".

Darmanin je u govoru tokom posjete francuskoj Službi unutrašnje bezbjednosti DGSI naveo da je "rizik od terora sunitskog porijekla najveća prijetnja sa kojom se Francuska suočava".

Prema njegovim riječima, u bazi podataka Francuske registrovano je 8.132 osumnjičenih islamističkih radikala koji se smatraju potencijalnom bezbjednosnom prijetnjom.

Četrnaest navodnih saradnika u džihadističkim napadima izvršenim od 7. do 9. januara na kancelarije "Šarli Ebdo", ženu policajca i jevrejski supermarket pojaviće se pred sudom u Parizu u srijedu 2. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije