Svijet

Vilders: Moramo očistiti zemlju od islama

Vilders: Moramo očistiti zemlju od islama
Foto: Ilustracija | Vilders: Moramo očistiti zemlju od islama

AMSTERDAM - Lider radikalno desničarske i evroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) Gert Vilders u holandskom parlamentu je predložio nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili "islamski termini".

"Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je jednako mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem nacrt zakona kako bi se zabranili islamski termini u Holandiji", kazao je Vilders u obraćanju u državnom parlamentu.

Istakao je i da je ovo prvi ovakav pokušaj u zapadnim zemljama.

"Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kur'an i burka. Nadam se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer", rekao je Vilders, odranije poznat javnosti po antiislamskim stavovima.

Lideri drugih partija u parlamentu Holandije usprotivili su se ovakvoj inicijativi, tvrdeći da je protivna vjerskim slobodama koje su zagarantovane Ustavom Holandije.

Holandski poslanik turskog porijekla Tunahan Kuzu je izjavio da je čak počeo sažalijevati Vildersa, napominjući da već 14 godina "govori iste stvari".

Naglasio je da će stranka "Denk", kojoj pripada, uvijek biti protiv takvih izjava koliko god dugo Vilders nastavljao istu politiku.

"Političko nasljeđe Vildersa je puno krvi. Rasizam i mržnja prema muslimanima u posljednjih 14 godina su u porastu. Imamo napade na džamije i prijetnje muslimanima. Prema istraživanju sprovedenom 2011. godine, 25 odsto simpatizera PVV-a je spremno posegnuti za nasiljem kako bi postigli svoj cilj. Prema politici koju zagovara Vilders, izgubili bi slobodu koju imamo u ovoj zemlji", kazao je Kuzu.

Prije dvije godine, PVV je u partijskom programu obećao da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kur'an i otkazati boravišne dozvole azilantima.

PVV, koju predvodi Vilders, nakon izbora prošle godine postala je druga najveća politička partija u zemlji, osvojivši 20 mjesta u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije