Svijet

Više od 1.000 migranata iz Meksika predalo se graničnim vlastima SAD

Više od 1.000 migranata iz Meksika predalo se graničnim vlastima SAD
Foto: Tanjug/AP | Više od 1.000 migranata iz Meksika predalo se graničnim vlastima SAD

VAŠINGTON - Više od 1.000 migranata iz sjevernog Meksika predalo se graničnim vlastima SAD, nezadovoljni državnom politikom azila, i potreseni požarom u obližnjem migrantskom centru u Meniku, u kome je u ponedjeljak poginilo više desetina ljudi.

Američka Agencija za carinu i zaštitu granice (CBP) saopštila je da procesuira više od 1.000 migranata koji su se predali u sredu u El Pasu u Teksasu, do kojeg se može doći pješke iz meksičkog Siudad Huareza, prenosi Rojters.

U saopštenju kasnije u srijedu, CBP je naveo da protjeruje migrante prema ograničenju, poznatom kao "član 42", koji je uveden za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trampa i koji se poziva na zakon o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti.

Agencija je saopštila i da je u toku postupak udaljavanja i drugih migranata koji ne mogu da budu vraćeni u skladu sa tom mjerom.

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena je ove godine pokrenula upotrebu takozvane aplikacije CBP,  koja bi tražiocima azila trebala da omogući da unesu lične podatke kao prvi korak u postupku traženja azila i da dobiju termin za podnošenje zahteva.

Tražioci azila od uvođenja aplikacije se žale na propuste, veliku potražnju i nedostatak termina.

Migranti sa kojima je Rojters razgovarao saopštili su da je nova aplikacija američke vlade, koja treba da pojednostavi proces, dovela do toga da se osjećaju "ogorčeno i bespomoćno".

Na društvenim mrežama u srijedu je kružila lažna informacija da će migranti, koji se predaju na određenom mjestu na granici, moći slobodno da pređu na teritoriju SAD, navodi Rojters.

Neki migranti su se sami vratili, plašeći se hapšenja, ali do kasnog popodneva stotine njih su formirale kordon duž čelične barijere na tlu SAD.

Više desetina migranata koje je Rojters intervjuisao reklo je da im je dosta svakodnevne diskriminacije i nasilja u Meksiku, a neki su saopštili da se plaše da ne dožive sličnu sudbinu kao 39 osoba koje su u ponedjeljak poginule u požaru u meksičkom imigracionom centru u Siudad Huarezu, nedaleko od granice sa SAD.

Siudad Huarez, susjedni grad El Pasa u Teksasu, jedan je od pograničnih punktova gdje su "zaglavljeni" mnogobrojni neevidentirani migranti koji traže utočište u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije