Svijet

Više od 300 ubijenih u sukobima oko zemljišta u Brazilu

Više od 300 ubijenih u sukobima oko zemljišta u Brazilu
Foto: N.N. | Više od 300 ubijenih u sukobima oko zemljišta u Brazilu

BRAZILIJA - Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" u svom izvještaju navodi da je više od 300 ljudi ubijeno u protekloj deceniji u sukobima oko zemljišta i resursa u Amazonu.

U izvještaju se navodi da je od navedenih slučajeva, samo 14 bilo procesuirano pred sudom.

"Ovo zaista pokazuje nivo imunuteta od krivičnog gonjenja. To je neuspjeh istrage i odgovornosti", rekao je zvaničnik "Hjuman rajts voča" Cezar Munjoz na marginama događaja u Sao Paolu.

Brazilski ministar za ekologiju Rikardo Saljes je, odgovarajući na navode iz izvještaja, naglasio da se Vlada bori protiv kriminala, uključujući i u oblasti zaštite čovjekove sredine. On je podsjetio na angažovanje vojske za borbu protiv požara i drugih ekoloških prekršaja u proteklih nekoliko sedmica.

Oko 60 odsto amazonskih kišnih šuma je u Brazilu. Uništavanje šume je u porastu od prošle godine, a najveći broj požara koji je zabilježen od 2010. godine izazvao je osude politike predsjednika Žaira Bolsonara koji zastupa stav da je Amazon otvoren za razvoj.

Članovi "Hjuman rajts voča" otputovali su u nekoliko brazilskih država tokom 2017. godine i u prvoj polovini ove godine zbog rada na izvještaju čiji rezultati pokazuju da je skoro polovina zabilježenih ubistava povezana sa uništavanjem šuma u državi Para na sjeveru Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije