Svijet

Više od 400 raketa ispaljeno na Izrael, uslijedio odgovor, više žrtava

Više od 400 raketa ispaljeno na Izrael, uslijedio odgovor, više žrtava
Foto: Tanjug/AP | Više od 400 raketa ispaljeno na Izrael, uslijedio odgovor, više žrtava

​GAZA - Sukobi izraelska vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas, a u protekla 24 sata ispaljeno je više od 400 raketa na Izrael, što je izazvalo izraelske vazdušne napade u znak odmazde na mete širom Pojasa Gaze.

U napadima je ubijeno najmanje šest Palestinaca, uključujući jednu trudnicu i njenu bebu, kao i jedan Izraelac, prenosi AP.

Sirene za vazdušnu opasnost, koje su se oglasile širom južnog Izraela, čule su se tokom cijelog dana i uveče dok su rakete uporno ispaljivane.

Izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo je više desetina projektila.

Vazdušni napadi u znak odmazde izazvali su velike eksplozije širom Gaze, dok su se oblaci dima dizali u vazduh.

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je jedna beba ubijena u vazdušnom napadu Izraela, koji je pogodio njenu kuću na istoku Gaze.

Njena trudna majka (37) teško je ranjena, a kasnije je preminula u bolnici, dodalo je ministarstvo, ističući da je još jedno dijete povrijeđeno.

Ministarstvo je saopštilo da je u vazdušnim napadima Izraela ubijen i 22-ogodišnji Palestinac, a da je 40 osoba ranjeno.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 25-ogodišnji mladić ubijen u napadu izraleskog drona dok je putovao motociklom u sjevernoj Gazi.

Islamski džihad naveo je da su u vazdušnom napadu na Pojas Gaze ubijena i dvojica pripadnika te grupe.

S druge strane, izraelski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je jedan Izraelac ubijen u napadu raketom koja je ispaljena iz Gaze, kod svoje kuće u Aškelonu, udaljenom oko 10 kilometara od Gaze.

Najintenzivniji sukobi između dve strane u proteklih nekoliko mjeseci uslijedili su dok su lideri Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, i ekstremističkog palestinskog pokreta Islamski džihad bili u Kairu na razgovorima s posrednicima iz Egipta, čiji je cilj da se spriječi da propadne prekid vatre.

Do sukoba je došlo i u osjetljivo vrijeme za Izrael, koji ove nedjelje obilježava Dan sećanja na Holokaust i Dan nezavisnosti, dok će za desetak dana biti domaćin takmičenja "Pjesma Evrovizije", koje je Islamski džihad zaprijetio da će poremetiti.

"Spriječićemo neprijatelja da uspije u održavanju bilo kakvog festivala, čiji je cilj da naškodi palestinskom narodu", naveo je Islamski džihad u saopštenju, koje je objavljeno u vrijeme kada delegacije za "Pjesmu Evrovizije" stižu u Izrael na takmičenje koje će biti održano od 14. do 18. maja i koje će, kako se očekuje, privući hiljade turista u Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije