Svijet

Više tenkova nego u bici za Kursk: Vojne vježbe Rusije i Kine najveće u istoriji

Više tenkova nego u bici za Kursk: Vojne vježbe Rusije i Kine najveće u istoriji
Foto: N.N. | Više tenkova nego u bici za Kursk: Vojne vježbe Rusije i Kine najveće u istoriji
N.N.

MOSKVA - Na ovogodišnjim vojnim vježbama „Istok 2018“ biće probijeni svi mogući rekordi — prema najavama iz Moskve, učestvovaće 300.000 vojnika i 36.000 tenkova, oklopnih vozila i drugih borbenih mašina, kao i preko 1.000 helikoptera, aviona i bespilotnih letjelica.

Ovo će, kako je najavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, biti najveće vojne vježbe od “Zapada-81“, kada je učestvovalo preko 100.000 sovjetskih vojnika.

“Iako ’Istok 2018‘ podsjeća na čuvene manevre ’Zapad-81‘, moram da kažem da će ove vojne vježbe biti još veće — 1.000 letjelica, skoro 300.000 vojnika na praktično svim poligonima Centralnog i Istočnog vojnog okruga, a biće uključena i Pacifička i Sjeverna flota, kao i vazdušno-desantne jedinice“, precizirao je.

“Zamislite da su u pokretu istovremeno 36.000 jedinica vojne tehnike — to su tenkovi, oklopna vozila, transporteri, i sve to se provjerava u uslovima najpribližnijim ratnom stanju“, ocijenio je Šojgu.

Dodao je i da je uoči ovih manevara bila sprovedena iznenadna provjera borbene gotovosti ruske vojske, što je, kako je ocijenio, postala dobra praksa u radu ruske armije.

Vojne vježbe „Istok 2018“ biće održane od 11. do 15. septembra, a pored ruske armije u njima će učestvovati i jedinice kineske i mongolske vojske.

(sputnik)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije