Svijet

Visoki američki senator prijeti: "Izrael rizikuje da postane odmetnuta država"

Visoki američki senator prijeti: "Izrael rizikuje da postane odmetnuta država"
Foto: Tanjug | Visoki američi senator prijeti: "Izrael rizikuje da postane odmetnuta država"

NJUJORK – Sjedinjene Države su izradile novu rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN-a u kojoj se izražava zabrinutost zbog bilo kakve moguće izraelske kopnene ofanzive na Rafu u južnoj Gazi.

Prema ovoj rezoluciji, primirje bi trebalo postaviti temelj za prekid vatre koje bi trebalo da preraste u održivo primirje. Napomene radi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno izjavio da postoji "veliki pritisak" na Izrael da se sa napadom na Rafu stane, ali da on tim pritiscima neće podleći.

U nacrtu američke rezolucije, do kojeg je došao CNN, spominju se "intenzivirani diplomatski napori Egipta i Katara, usmjereni na oslobađanje talaca, povećanje dostave i distribucije humanitarne pomoći, te ublažavanje patnji civila u Gazi kroz sporazum o oslobađanju talaca i momentalni prekid vatre koji bi trajao oko šest sedmica".

Predlaže se da Savjet bezbjednosti "nedvosmisleno podržava međunarodne diplomatske napore za uspostavljanje trenutnog i trajnog prekida vatre kao dio sporazuma koji oslobađa taoce i koji omogućava osnovu za trajniji mir za ublažavanje humanitarnih patnji".

Na drugom mjestu u nacrtu rezolucije, SAD predlažu da Savjet bezbjednosti izrazi zabrinutost da bi kopnena ofanziva na Rafu mogla rezultirati dodatnom štetom po civile i njihovo daljnje raseljavanje, uključujući potencijalno u susjedne zemlje, kao i da bi imalo ozbiljne implikacije po regionalni mir i bezbjednost.

Kao što je predloženo, nacrt sugeriše da SAD naglašavaju insistiranje da se privremeni prekid neprijateljstava poveže s naporima da se postigne dugoročni prekid vatre.

Senator Čak Šumer, lider demokratske većine u američkom senatu, reagovao je na Netanjahuvljevu najavu rekavši da Izrael rizikuje da postane "odmetnuta država". Šumerov ukor premijera Netanjahua u četvrtak je sadržavao izuzetno oštar rječnik za jednog visokog američkog političara koji je uputio kritike izraelskoj vladi. CNN piše da je to još nevjerovatnije imajući u vidu da kritika dolazi od strane njujorškog demokrate koji ima dugu tradiciju čvrste podrške jevrejskoj državi.

Govor u Senatu takođe je jasan znak rastuće frustracije među najvišim demokratama zbog Netanjahuvljevog vođenja rata u Gazi nakon terorističkih napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno 1.200 ljudi i njegove nespremnosti da posluša savjete SAD-a.

"Smrt više od 30.000 Palestinaca u sukobu, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi, razbjesnila je američke progresivne demokrate, muslimanske Amerikance i mlađe glasače u SAD-u, što su sve ključni dijelovi glasačkog tijela predsjednika Džoa Bajdena u trci za novi mandat za američkog predsjednika", naglašeno je u članku CNN-a.

Da sve nije ostalo na retorici, američki Stejt department najavio je u četvrtak nove sankcije za tri izraelska naseljenika i dvije farme na okupiranoj Zapadnoj obali, što je dodatni oblik pritiska na izraelske desničare.

Met Miler, portparol Stejt departmenta je rekao da je nasilje od terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. oktobra na Zapadnoj obali naglo poraslo.

"Danas preduzimamo daljnje mjere kako bismo promovisali odgovornost prema onima koji nastavljaju nasilje i izazivaju previranja na Zapadnoj obali", pojašnjeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije