Svijet

Pratite nas na Google news

Vođa Al Kaide pozvao muslimane na napade

Vođa Al Kaide pozvao muslimane na napade
Foto: Ilustracija | Vođa Al Kaide pozvao muslimane na napade
S.L.

VAŠINGTON - Ajman al-Zavahiri, vođa terorističke organizacije Al Kaida, pozvao je muslimane u svijetu, u govoru na 18. godišnjicu napada na kule bliznakinje u Njujorku, da izvrše napade na američke, evropske, izraelske i ruske mete

Zavahiri, nekada hirurg u  Egiptu, postao je lider Al Kaide kada je ubijen njegov prethodnik Osama bin Laden 2011. godine.

Iako ne postoje sigurni podaci gdje se sada nalazi Zavahiri, vjeruje se da je u pograničnom dijelu između Pakistana i Avganistana.

"Ako želite da džihad isključivo bude fokusiran na vojne mete, američka vojska je prisutna u cijelom svijetu, od istoka do zapada. Vaše zemlje su preplavljene američkim vojnim bazama i u njima se nalaze kafiri koji šire zlo", rekao je on u video obraćanju, prenosi "Washington Post".

Zavahiri je rekao da su se Izraelci i njihovi saveznici, Amerika, Velika Britanija, Francuska i Rusija raširili svud po svijetu, i da "na to treba odgovoriti".

"Isto kao što oni planiraju i udružuju snage protiv nas po svijetu tako i mi moramo da proganjamo njihi. Ali, mi ćemo birati vrijeme i mjesto. Budite kreativni i inovativni u svojim metodama", rekao je Zavahiri.

"New York Post" javlja da je FBI odbio da komentariše video koji je objavljen u srijedu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije