Svijet

"Vojna invazija na Venecuelu imala bi fatalne posljedice za cijeli kontinent"

"Vojna invazija na Venecuelu imala bi fatalne posljedice za cijeli kontinent"
Foto: Arhivska fotografija | "Vojna invazija na Venecuelu imala bi fatalne posljedice za cijeli kontinent"

KARAKAS - Vojna invazija u Venecueli imaće fatalne posljedice za cijelu Južnu Ameriku, saopšteno je iz venecuelanskog Ministarstva odbrane.

Američki Stejt department juče je saopštio da su se Vašington i saveznici SAD na zapadnoj hemisferi pozvali na Međuamerički sporazum o recipročnoj pomoći protiv Venecuele, nakon suspendovanja razgovora vlasti u Karakasu i lidera opozicije Huana Gvaidoa, koji ima podršku SAD.

"Oružane snage Venecuele kategorično odbijaju bilo kakvo protivzakonito aktiviranje Sporazuma na koji bi se Organizacija američkih zemalja pozvala protiv Venecuele. Ovo je nerazumna provokacija, čiji je cilj vojna invazija kako bi se smijenila zakonita vlada predsjednika Venecuele Nikolasa Madura", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su pomenuti postupci bacaju svjetlost na stvarne pokretače destabilizovanja situacije u regionu, javio je "Sputnjik".

Iz Ministarstva ističu da ti pokretači žele da upotrijebe mehanizam intervencije kako bi ojačali svoju kampanju agresije, koja, zajedno sa nemoralnom finansijskom i ekonomskom blokadom, preporučuje i upotrebu sile.

"Takav ishod imaće fatalne posljedice za cijelu Južnu Ameriku", dodaje se u saopštenju.

Međuamerički sporazum o recipročnoj pomoći, poznatiji kao Pakt iz Rija, potpisala je većina američkih zemalja u Rio de Žaneiru 1947. godine.

Sporazumom je predviđeno da se napad na bilo koju od zemalja koje su ga potpisale smatra napadom na sve zemlje koje su dio pakta.

Venecuela je iz sporazuma istupila 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije