Svijet

Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu

Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu
Foto: N.N. | Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu
N.N.

Pojava navedenih letjelica može se dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvosječa i drugih koji se bave nelegalnim radnjama.

Ovo pojašnjene je Sputnjik dobio ekskluzivno od Vojske Srbije povodom informacije da su strane bespilotne letjelice krajem marta ušle u vazdušni prostor Srbije, a to je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Zvaničnog saopštenja o ovim događajima dosad nije bilo, a Sputnjik je odgovore o misterioznim letovima dobio od Ministarstva odbrane.

Potvrđeno nam je da su, u pomenutom periodu, jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbjednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbjednosti iz vazduha.

„Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbjednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbjednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano obavljaju kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procjenjuje da li je ugrožena bezbjednost države:

„Poslije uočavanja letjelice za koju ne postoje podaci o najavi leta, sprovođenja preciznih procedura i provjera podataka, nadležno lice u sistemu kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, u skladu sa definisanim kriterijumima, dodjeljuje letjelici status neidentifikovane. To znači da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbjednost zemlje i prema njoj se postupa po propisanim procedurama“, ukazuju u odgovoru.

Svaku pojavu neidentifikovane letjelice, kako nam je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

BojanBL i Nusret Zenica

smrdi samo mogu da ga puše

B.Borenović

mi i partneri iz federacije bi pomogli dronovima da pomlate srbiju

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije