Svijet

Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu

Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu
Foto: N.N. | Vojska Srbije prvi put o dronovima koji su nadlijetali državu
N.N.

Pojava navedenih letjelica može se dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvosječa i drugih koji se bave nelegalnim radnjama.

Ovo pojašnjene je Sputnjik dobio ekskluzivno od Vojske Srbije povodom informacije da su strane bespilotne letjelice krajem marta ušle u vazdušni prostor Srbije, a to je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Zvaničnog saopštenja o ovim događajima dosad nije bilo, a Sputnjik je odgovore o misterioznim letovima dobio od Ministarstva odbrane.

Potvrđeno nam je da su, u pomenutom periodu, jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbjednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbjednosti iz vazduha.

„Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbjednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbjednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano obavljaju kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procjenjuje da li je ugrožena bezbjednost države:

„Poslije uočavanja letjelice za koju ne postoje podaci o najavi leta, sprovođenja preciznih procedura i provjera podataka, nadležno lice u sistemu kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, u skladu sa definisanim kriterijumima, dodjeljuje letjelici status neidentifikovane. To znači da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbjednost zemlje i prema njoj se postupa po propisanim procedurama“, ukazuju u odgovoru.

Svaku pojavu neidentifikovane letjelice, kako nam je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

BojanBL i Nusret Zenica

smrdi samo mogu da ga puše

B.Borenović

mi i partneri iz federacije bi pomogli dronovima da pomlate srbiju

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije