Svijet

Von der Lejenova potvrdila sastav Evropske komisije

Von der Lejenova potvrdila sastav Evropske komisije
Foto: Ilustracija / Ursula von der Lejen | Von der Lejenova potvrdila sastav Evropske komisije

BRISEL, BANJALUKA - Ursula fon der Lejen, izabrana predsjednica nove Evropske komisije, juče je predstavila 25 komesara, koji bi trebalo da preuzmu funkcije 1. novembra, kada nova EK stupi na dužnost, saopšteno je iz te institucije.

Zvanično, nema spominjanja koje resore bi komesari trebalo da dobiju, a rečeno nam je da će o tome biti govora danas. Za naš region najvažnije je odjeljenje za proširenje, a još nije u potpunosti jasno na koji način će ovaj resor biti predstavljen u timu Fon der Lejenove. Iako se u regionalnim medijima spominje da bi proširenje mogla preuzeti Dubravka Šujica iz Hrvatske, "Nezavisnim" je ranije nezvanično rečeno da bi toj funkciji najbliži mogao biti Janez Lenarčič, slovenački predstavnik i trenutni ambasador te zemlje u EU.

Osim Šujice i Lenarčiča, novi komesari bi trebalo da budu Johanes Han (Austrija), Didier Rejnders (Belgija), Marija Gabrijel (Bugarska), Stela Kiriakides (Kipar), Vera Jurova (Češka), Margareta Vestager (Danska), Kadri Simson (Estonija), Juta Urlipijanen (Finska), Silvija Gulard (Francuska), Margarita Šinas (Grčka), Laslo Trosanji (Mađarska), Fil Hogan (Irska), Paolo Đentiloni (Italija), Valdis Domroviskis (Letonija), Virginijus Sinkevičius (Litvanija), Nikolas Šmit (Luksemburg), Helena Dali (Malta), Frans Timermans (Holandija), Januš Vojčiječovski (Poljska), Elisa Fereira (Portugal), Rovana Plumb (Rumunija), Maroš Šefčovič (Slovačka) i Ilva Johanson (Švedska).

Iz Komisije je saopšteno da će biti obavljena saslušanja nominovanih komesara u nadležnim parlamentarnim odborima, u skladu s pravilom 125 Pravilnika o radu Evropskog parlamenta. Nakon što parlament da svoju saglasnost, Evropski savjet, vrhovno tijelo EU, će formalno formirati novu Evropsku komisiju, u skladu s stavom sedam člana XVII. U Komisiji je saopšteno da je nova predsjedica proteklih nekoliko sedmica obavila razgovor sa svim kandidatima za resore, te da je saslušala sugestije zemalja članica o kandidatima.

"Sada je na Savjetu EU da usvoji ovu listu u skladu sa članom XVII Sporazuma o EU, poslije čega će lista biti objavljena u 'Službenom glasniku EU'", saopšteno je iz Komisije, uz napomenu da će danas biti riječi o raspodjeli portfolija, kao i o načinu na koji ona planira da organizuje novu komisiju. Nakon što ovaj proces bude okončan, Evropski parlament bi trebalo da da saglasnost na sve članove, uključujući i poziciju predsjednika Komisije i visokog komesara za spoljne poslove. Ovaj resor bi, kako je već ranije objavljeno, trebalo da od Italijanke Federike Mogerini preuzme Španac Džozef Borel. Iz Komisije je takođe saopšteno da su iz Ujedinjenog Kraljevstva dobili informaciju da ta zemlja, s obzirom na to da izlazi iz EU 31. oktobra, neće nominovati svog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije