Svijet

Za 24 sata u Jemenu poginulo 150 ljudi

Za 24 sata u Jemenu poginulo 150 ljudi
Foto: N.N. | Za 24 sata u Jemenu poginulo 150 ljudi

SANA - Krvave borbe nastavile su se u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u posljednja 24 sata poginulo 150 ljudi.

UN i zapadne sile pojacavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja, portparol protivpobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki rekao je novinarima da se operacija nastavlja.

Provladine snage žele ofanzivom da "pojačaju pritisak" na pobunjene Hute koji kontrolišu Hodeidu i prestonicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački sto, rekao je on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na "katastrofalne" posledice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć.

Pobunjeni Huti koje pomaže Iran pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podržavaju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama, prenosi Hina.

Ofanziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u junu, ali se zaoštrila nakon 1. novembra i u njoj je dosad poginulo najmanje 594 ljudi, medu kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i osam civila.

Na sastanku sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom, koji je i ministar obrane, američki državni sekretar Majk Pompeo je u nedelju pozvao na "prekid neprijateljstva" i zatražio da "sve strane sednu za sto i pregovaraju o mirnom rešenju sukoba".

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svetu, podseća UN dodajući da je 14 miliona civila na ivici gladi.

U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO), ali se veruje da je stvarni broj žrtava veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije