Svijet

Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?
Foto: Kommersant Photo Agency/SIPA USA / Pixsell.hr | Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

MOSKVA - Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, reagujući na izjavu američkog zvaničnika da predsjednik Džo Bajden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima, upitala Vašington kada su takvi pregovori vođeni o samoproglašenom Kosovu.

Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da nezavisnost samoproglašenog Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom, prenosi Tanjug.

''A šta američki predsjednik ima sa Kosovom? Hoće li vas podsjetiti kada su završeni 'bilateralni direktni pregovori između strana'? Naravno, neće. Nije bilo pregovora Beograda i Prištine koji su se završili priznanjem nezavisnosti regiona, niti legitimnog referenduma na Kosovu'', poručila je Zaharova.

Ona je istakla da nije bilo pregovora, već ''parade“ jednostranih, nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijan Votson rekao je ranije danas, nakon što su Irska, Španija i Norveška najavile da će ovog mjeseca priznati državu Palestinu, da predsjednik SAD Džo Bajden vjeruje da bi palestinsku državnost trebalo dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima.

Naveo je da američki predsjednik "odlučno podržava dvodržavno rješenje" i da je to radio tokom čitave karijere, ali da smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora.

Norveška, Španija i Irska najavile su prethodno da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije