Svijet

Zaharova: Mediji skreću pažnju sa istrage o napadima na "Sjeverni tok"

Zaharova: Mediji skreću pažnju sa istrage o napadima na "Sjeverni tok"
Foto: Tanjug/AP | Zaharova: Mediji skreću pažnju sa istrage o napadima na "Sjeverni tok"

MOSKVA - Informacije u zapadnim medijima o napadima na gasovode "Sjeverni tok" objavljuju oni koji ne žele da se vodi pravna istraga i planiraju da skrenu pažnju čitalaca sa činjenica, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Pitam se ko dozvoljava dostavu sličnih informacija medijima i time ispunjava informativni prostor? Odgovor je da su to oni koji ne žele da se istraga vodi i na pravnom polju i žele da se na svaki mogući način skrene pažnja sa činjenica", navela je Zaharova na društvenoj mreži "Telegram".

Ona je naglasila da zapadni režimi koji su umiješani u incident treba da odgovore na zvanične zahtjve ruske strane i da u razmatranje uzmu materijale istrage dobitnika Pulicerove nagrade američkog novinara Sejmora Herša i da to ne zamjenjuju sa anonimnim dojavama.

Američki dnevnik "Njujork tajms" nešto ranije je objavio da novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska organizacija prošle godine izvršila napad na gasovode.

Prema pisanju lista, američki zvaničnici navode da nemaju dokaza da su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ili neki od njegovih saradnika umiješani u operaciju ili da su počinioci djelovali po naređenju zvaničnika ukrajinske administracije.

Američki zvaničnici, takođe navode da imaju vrlo malo podataka o počiniocima i sve ukazuje na to da su neistomišljenici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Isto tako zvaničnici nisu naveli po čijem naređenju je izvršena i ko je platio operaciju.

Američki zvaničnici nisu željeli da objave kako su došli do informacija ili neke druge detalje.

Gasovodi "Sjeverni tok jedan" i "Sjeverni tok dva", koji su izgrađeni radi isporuke gasa iz Rusije u NJemačku ispod Baltičkog mora, nisu u funkciji od septembra, kada su se dogodile eksplozije na cjevovodima. Operater "Sjeverni tok AG" saopštio je da je šteta "bez presedana" i da nije moguće prognozirati koliko će vremena biti potrebno za popravku.

Rusija smatra da su eksplozije na dva cjevovoda čin međunarodnog terorizma. Za sada nema zvaničnih rezultata istrage, ali je Herš objavio da su eksplozije organizovale SAD, uz podršku Norveške. SAD negiraju umiješanost u incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije