Svijet

Zaharova: Moguć novi prevrat

Zaharova: Moguć novi prevrat
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zaharova: Moguć novi prevrat

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je moguće da Sjedinjene Američke Države pripremaju još jedan prevrat u Ukrajini

"Kijev je 4. decembra posjetila viša zamjenica državnog sekretara SAD, gospođa (Viktorija) Nuland. Inspekcijska putovanja američkog pokrovitelja u Ukrajinu više nikoga ne iznenađuju - to je normalno: to je kao da dođete da provjerite kako je tamo - da li još gori vatrica ili treba nabaciti drva za ogrev. I, naravno, očigledno je vuče na mjesto zločina", rekla je Zaharova.

Portparolka je Nulandovu nazvala vesnikom "tragičnih potresa za Kijev".

"Njeno pojavljivanje u Kijevu u sadašnjim uslovima, kada se u ukrajinskim vladajućim krugovima zaoštravaju nesuglasice oko raspodjele zapadne pomoći, naravno, nije slučajno. Moguće je da se ponovo pokrene dvorski prevrat ili neka kadrovska rekonstrukcija. Mislim da režim Zelenskog, koji je više puta iskušavao strpljenje Vašingtona, ima o čemu da razmišlja", dodala je Zaharova, prenosi b92. 

Ona je podsjetila da se lik Nulandove povezuje sa "evromajdanom", koji je svjetskoj zajednici predstavljen kao znak demokratskog procesa u Ukrajini, a zapravo je bio državni prevrat organizovan novcem i rukama Zapada.

"Iza ovoga su, prije svega, naravno, stajale SAD i one zemlje i političke snage na evropskom kontinentu koje su djelovale unisono sa Sjedinjenim Američkim Državama... Tada se Vašington otvoreno umiješao u unutrašnje stvari Ukrajine i jednostavno ručno upravljao masovnim protestima", objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije