Svijet

Zaharova: Moskva će učiniti sve da spriječi napade na energetska postrojenja

Zaharova: Moskva će učiniti sve da spriječi napade na energetska postrojenja
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zaharova: Moskva će učiniti sve da spriječi napade na energetska postrojenja

MOSKVA - Rusija će preduzeti mjere da bi onemogućila kapacitete Ukrajine da vrši napade na energetska postrojenja, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u potpunosti nesposoban da pregovara, zbog čega će Moskva preduzeti sve neophodne mjere kako bi Kijevu uskratila mogućnost da vrši slične napade.

Ona je podsjetila da od prisajedinjenja nuklearne elektrane "Zaporožje" ruskoj atomskoj "porodici", Moskva čini značajne napore za stvaranje ne samo adekvatnih radnih uslova za osoblje centrale već i za podizanje društveno-ekonomskog standarda života u Energodaru i obnovu infrastrukture.

"Sistematska priroda napada ukrajinskih snaga na nuklearnu elektranu `Zaporožje` i druga ruska energetska postrojenja pokazuje potpuno formiranu namjeru da se pričini šteta ekonomiji Ruske Federacije, i da se stvore rizici od nesreće koja bi mogla da ugrozi nuklearnu bezbjednost cijelog evropskog kontinenta", naglasila je Zaharova.

Ona je istakla da nije prvi put da Kijev jasno iskazuje potpuno nepoštovanje prema bezbjednosti mirnodopskim nuklearnim postrojenjima, što je posebno izraženo u neprestanoj prijetnji prema radu osoblja elektrane "Zaporožje", prenosi ruska novinska agencija Tas.

Ukrajinske oružane snage 19. i 21. juna napale su energetsku infrastrukturu Energodara. Četiri ukrajinska drona uništila su podstanicu Luč i grad je na nekoliko časova ostao bez struje i vode. Ukrajinske snage su 21. juna napale podstanicu Raduga.

Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je juče da pričinjena šteta na podstanici Luč direktno utiče na nuklearnu bezbjednost.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije