Svijet

Zaharova: Napadi NATO nezakonit čin i tempirana bomba

Zaharova: Napadi NATO nezakonit čin i tempirana bomba
Foto: N.N. | Zaharova: Napadi NATO nezakonit čin i tempirana bomba

MOSKVA - Napadi NATO-a na bivšu Jugoslaviju nisu bili samo nezakonit čin, već su prerasli u tempiranu bombu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Kao rezultat korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, tlo i voda u mnogim područjima su kontaminirani", navela je Zaharova na konferenciji za novinare i dodala da je to dovelo do pojavljivanja raka čak i među djecom.

Kako prenosi TAS S, ona je dodala da je NATO značajno prikrio izvještaj o količini osiromašenog uranijuma koju je koristio 1999. godine tokom bombardovanja bivše Jugoslavije.

Zaharova je rekla da izveštaj iz Srbije u kome se analiziraju događaji iz 1999. godine, pokazuje da je količina osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja značajno potcjenjena, i to najmanje 20 puta.

"Pozdravljamo korake srpskih zvaničnika da ustanove istinu o tim tragičnim događajima u bivšoj Jugoslaviji vezanim za agresiju NATO-a na tu zemlju", istakla je Zaharova.

Marija Zaharova istakla je  da ni do dan danas nema nikakvih rezultata Specijalnog suda za ratne zločine koji su izvršili pripadnici tzv. OVK.

"Nijedna optužnica protiv lica koja su odgovorna za kidnapovanje i ubistvo ljudi s ciljem vađenja i prodaje njihovih organa na crnom tržištu za sada nije podignuta. Kako je tako nešto moguće imajući u vidu potencijal zapadne moći", upitala je Zaharova na redovnom brifingu za novinare u Moskvi.

Kako je rekla, u kontekstu turbulentne untrašnjepolitičke situacije u kosovskoj "kvazi državi", Ministarstvo skreće pažnju na odsustvo bilo kakvih konkretnih rezultata do današnjeg dana suda forimiranog 2017. pod pokroviteljstvom EU.

Ona je navela da svi koji su umiješani u te zločine, kao što je i trgovina ljudskim organima, o čemu svjedoči izvještaj specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija još iz 2010, moraju biti izvedeni pred lice pravde i zasluženo kažnjeni - nezavisno od njihovih funkcija koje danas obavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije