Svijet

Zaharova: Njemačka i naoružava Kosovo i upozorava na kriminal

Zaharova: Njemačka i naoružava Kosovo i upozorava na kriminal
Foto: Twitter / MFA Russia | Zaharova: Njemačka i naoružava Kosovo i upozorava na kriminal

BEOGRAD - Njemačko djelovanje na Kosovu i Metohiji je protivrječno, imajući u vidu da njemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorava na široko prisutan organizovani kriminal u ovoj pokrajini, a istovremeno njemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike pošiljke naoružanja, rekla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona navodi da njemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorava da se na Kosovu u privatnim rukama nalaze na stotine hiljada nelegalnog oružja.

Zaharova u objavi na svom profilu na "Telegram kanalu" ocjenjuje da su novinari njemačkog lista "Neues Deutschland" pronašli "znake lake podvojenosti ličnosti u sopstvenoj vlasti".

Prema njenim podacima, na sajtu njemačkog Ministarstva u dijelu preporuka za odlazak u strane države o Kosovu je napisano da je tu "široko rasprostranjen kriminal".

Takođe piše da se "na Kosovu u privatnim rukama nalaze stotine hiljada komada nelegalnog streljačkog oružja, a da su faktori koji ograničavaju njihovu upotrebu niski", prenosi ruska agencija RIA "Novosti".

Zaharova je ocijenila da je to "apsolutno pošten opis situacije u tom kriminalnom regionu, koji jedni nazivaju 'zemljom mogućnosti', a drugi 'crnom rupom'.

"Tako se to često dešava kada se uz pomoć zapadnih pokrovitelja svjesno i ciljano, bez bilo kakve pravne osnove, suverene države nasilno cijepaju", navela je Zaharova.

U tom konteksut, dodala je ona, u medijima je procurilo pismo proizvođača naoružanja "Hekler i Koh" i Federalnog savjeta bezbjednosti Njemačke o planovima da se pokrajini Kosovo isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrijednosti većoj od pola miliona evra.

"Ponavljam 'još jedna', što znači da ovo nije prva", istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije