SP Qatar 2022.

Svijet

Zamjenik ministra pozvao talibanske vlasti da djevojčice vrati u škole

Zamjenik ministra pozvao talibanske vlasti da djevojčice vrati u škole
Foto: Tanjug | Zamjenik ministra pozvao talibanske vlasti da djevojčice vrati u škole
Tanjug

KABUL - Visoki član talibanske vlade u Avganistanu pozvao je danas vlasti da ponovo omoguće školovanje djevojčicama poslije šestog razreda, rekavši da u islamu nema valjanog razloga za tu zabranu.

Apel Šer Mohameda Abasa Stanikzaija, talibanskog zamjenika ministra inostranih poslova, uslijedio je tokom skupa talibana u Kabulu i predstavlja neuobičajen poziv radikalnim talibanskim vlastima, koji su preuzeli vlast u avgustu 2021, navodi AP.

"Veoma je važno da obrazovanje bude omogućeno svima, bez ikakve diskriminacije", rekao je Stanikzai.

Kako je rekao, žene moraju da se obrazuju, te ne postoji islamska zabrana za obrazovanje djevojčica.

"Nemojmo pružati prilike drugima da stvaraju jaz između vlade i naroda", dodao je on, poručivši da ako postoje tehnički problemi, to treba riješiti i otvoriti škole za djevojčice.

Po dolasku na vlast talibani su zabranili više razrede osnovne i srednju školu za djevojčice, uprkos prvobitnim obećanjima da će biti suprotno.

Talibani su rekli da rade na planu za otvaranje srednjih škola za djevojčice, ali nisu dali vremenski okvir.

Ujedinjene nacije su tu zabranu nazvale "sramotnom", a međunarodna zajednica je bila oprezna u pogledu zvaničnog priznanja talibana, plašeći se povratka na istu oštru vladavinu koju su talibani nametnuli kada su posljednji put bili na vlasti krajem 1990-ih.

UN procjenjuju da je prošle godine za više od milion djevojčica bilo zabranjeno školovanje u većini viših razreda osnovne škole, kao i u srednjoj školi.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije